Da li će se novac koji su donirali zvaničnici Srbije preliti u kasu Elektroprivrede RS?

Deveta sjednica Skupštine grada Banja Luka održava se danas, a centralni fokus je na amandmanima koje je predložila skupštinska većina. SNSD je uložio amandman na prijedlog budžeta grada Banjaluka za 2022. godinu kojim se traži da se svim penzionerima u Banjaluci isplati jednokratna novčana pomoć od po 100 KM.

“Imajući u vidu njihov ekonomski status i potrebe predložićemo da se svim penzionerima u gradu dodijeli pomoć od po 100 KM”, rekao je predsjednik GO SNSD-a Vlado Đajić još prije nekoliko dana.

Imajući u vidu da su gradonačelnik i skupštinska većina na suprotnim političkim stranama, ne može a da se ne postavi pitanje da li će odbornici SNSD-a i u drugim opštinama, pogotovo tamo gdje imaju načelnike iz sopstvenih redova, tražiti isto što i odbornici u Banjaluci?

Do odgovora smo pokušali da dođemo od predsjednika skupštine grada Mladena Ilića i od predsjednika GO SNSD-a Vlade Đajića, ali oni nisu odgovorili na postavljeno pitanje.

Odgovorio je zato Milko Grmuša, odbornik Partije demokratskog progresa u gradskoj skupštini, rekavši da je riječ o nerazumnoj inicijativi čiji je motiv isključivo politikantske prirode, i to iz nekoliko osnovnih razloga.

Poboljšanje položaja penzionera jeste jedan od najvažnijih zadataka politike, no zakonski okvir je za taj posao predvidio druge institucije i to one na republičkom nivou. Dotacija novca penzionerima nije posao lokalne zajednice. Kada uzmete toliki novac iz budžeta grada onda ste oduzeli sredstva za one namjene čija realizacija jeste zakonska obaveza lokalne zajednice, a to je adaptacija lokalnih puteva, održavanje komunalne infrastrukture, rasvjete i svih drugih poslova potrebnih da bi grad bio uredan i funkcionalan. SNSD preko petnaest godina vodi Vladu Republike Srpske, Fond PIO i Elektroprivredu RS i imao je sve ove mehanizme da realizuje ovakve svoje politike i to nisu uradili“, objašnjava Grmuša za Infovezu.

Podsjećamo, ideja SNSD-a jeste da grad Banjaluka prebaci novac na račun Elektroprivrede, a ne penzionerima lično. Tako bi se novac, kako kažu, iskoristio u svrhu plaćanja računa za električnu energiju.

Činjenica je da se navedenom inicijativom uspostavlja nova praksa u Republici Srpskoj. Naime, nikada se do sada nije desilo da gradovi i opštine u Srpskoj pomažu Elektroprivredi Srpske, koja predstavlja jedno od najmoćnijih preduzeća i koja ima potpuni monopol na tržištu RS. Međutim, očigledno je i da je ovo preduzeće zapalo u problem nedemoćinskim poslovanjem.

Ovdje se otvara i pitanje načina rada “Elektroprivrede RS” koja je monopolista na tržištu, koja je zaštićena kao bijeli medvjed i koja je, poput svakog javnog preduzeća, obavezna da vodi računa o socijalnoj komponenti. Ona je sama morala da pronađe način kako da pomogne socijalno ugroženim penzionerima iz sopstvenih sredstava, a ne da uzima novac poreskih obveznika Banje Luke koji je po samom zakonu namjenjen u potpuno druge svrhe”, ističe Grmuša i dodaje da”Elektroprivreda RS“, po revizorskim izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS, ima ogromnih gubitaka u distributivnoj mreži, višak radnika, a takođe i ogroman broj dugovanja od privrednih subjekata koje nije blagovremeno naplatila.

Ovdje ipak nije kraj. Postavljajući pitanje GO SNSD-a u Banjaluci kako je moguće da, nakon što su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić tokom ove godine donirali novac najvećem gradu Srpske u iznosu od šest miliona maraka, sada odbornici SNSD-a praktično taj “plus” u kasi žele da prebace javnom preduzeću na republičkom nivou, dobili smo kratak odgovor:

Sredstva koja su Banjaluci donirali zvaničnici Srbije su namjenska sredstva te ih nije moguće preusmjeriti“, poručili iz informativne službe GO SNSD Banjaluka.

Scroll to Top